Asociația Europeană de Cânepă Industrială (EIHA) reprezintă interesele comune ale fermierilor, producătorilor și comercianților de cânepă care lucrează cu fibre de cânepă, deșeuri, semințe, frunze și canabinoizi. Principala noastră sarcină este de a servi, proteja și reprezenta sectorul cânepei în UE și în elaborarea politicilor internaționale.

EIHA acoperă diferite domenii de aplicare a cânepei, și anume utilizarea acesteia pentru materiale de construcții , textile ,  cosmetice , furaje, alimente și suplimente .

Definiție 

„Cânepa” ar trebui definită ca „o plantă de Cannabis sativa L. – sau orice parte a plantei – în care concentrația de tetrahidrocannabinol (THC) este mai mică decât nivelul maxim reglementat.” Cânepa industrială nu trebuie confundată cu canabisul „de tip drog”, cunoscut în mod obișnuit ca „marijuana”, care este o varietate de canabis cu niveluri foarte ridicate de THC (până la 20%).

Există 75 de soiuri diferite de cânepă înregistrate în Catalogul UE și toate au un conținut scăzut de THC (în prezent până la 0,2%).

Toate părțile plantei – tulpini, semințe, flori și frunze – pot fi recoltate și prelucrate, făcând din cânepă o plantă versatilă cu utilizări multiple . Aceasta înseamnă că o singură cultură are potențialul de a produce o gamă largă de produse.

De la sfârșitul secolului al XX-lea, cânepa a reapărut și devine una dintre piețele agricole și industriale cu cea mai rapidă creștere din ultimele decenii.

Pentru a clarifica, vorbim despre „cânepa” (Cannabis sativa L.), care este autorizată în cadrul Catalogului comun al UE al soiurilor de specii de plante agricole (Reg. 1308/2013) și conține mai puțin de 0,2% THC, care înseamnă că nu este psihoactiv.

Istoria cânepei

Cânepa a fost o sursă tradițională de hrană în Europa de mii de ani. Toate părțile plantei au fost consumate. Semințele, frunzele, florile și extractele de cânepă sunt ingrediente alimentare tradiționale și suplimente alimentare care fac parte din dieta noastră de secole. În epoca preindustrială, uleiul (extractul) de cânepă era unul dintre cele mai consumate uleiuri vegetale din dieta umană, prin urmare extractele de cânepă și canabinoizii au fost consumate în cantități semnificative. Cânepa este legată de cultura agrară europeană, iar utilizarea sa culinară poate fi urmărită încă din Evul Mediu. Țări precum Italia, Germania, Lituania, Polonia, Suedia și Slovacia, printre altele, au documentat cum ar putea fi folosită cânepa pentru a face mâncăruri și pentru a îmbunătăți bunăstarea oamenilor. De fapt, una dintre cele mai vechi cărți de bucate, De Honesta Voluptate Et Valetudine, publicat în 1475 d.Hr. de Bartolommeo de Sacchi Platina, prezintă o rețetă a unei băuturi sănătoase de nectar de canabis.

În multe țări europene, în special în Suedia și Polonia, rețetele vechi se referă la cânepă ca o legumă. Cu toate acestea, cultura a fost cea mai populară în regiunile temperate pentru caracteristicile sale ideale pentru a face fibre textile și cordaje. Împreună cu inul, cânepa este una dintre cele mai vechi fibre naturale folosite de oameni .

BENEFICII PENTRU MEDIU

De la captarea CO  până la regenerarea solurilor și creșterea biodiversității, cultivarea cânepei oferă multiple beneficii de mediu care ajută la atenuarea efectelor schimbărilor climatice și la restabilirea ecosistemelor sănătoase.

Cânepa captează carbonul

Dacă este folosită ca alternativă la materiile prime pe bază de carbon, cânepa ne-ar permite să captăm și să stocăm o cantitate substanțială de CO 2 . Prin fotosinteză, plantele de cânepă au capacitatea de a stoca cantități considerabile de carbon atât în ​​tulpini, cât și în rădăcini. Cânepa crește rapid (4 până la 5 luni), este înaltă (până la 5 metri) și adânc înrădăcinată în pământ (până la 3 metri), făcând-o cultura perfectă pentru depozitarea carbonului.

Hemp in Europe

The situation of hemp today  

Today, the Common Agriculture Policy is responsible for establishing the maximum THC level allowed for industrial hemp on the field. Many EU countries still prohibit or have unclear regulations about the use and marketing of flowers, incorrectly considered as narcotic, even if the THC level is below the established thresholds in the EU regulation for industrial hemp. In order for hemp to be a profitable crop, farmers need to be allowed to maximise their income through the utilisation of the whole plant, especially the flowers and leaves. That is why, EIHA defends a “whole plant” approach (#unlockthepotential).

Viitorul cânepei

Circularitate și zero deșeuri pentru un model de afaceri pregătit pentru viitor  

Cânepa poate aduce o contribuție esențială la extinderea soluțiilor inovatoare capabile să accelereze tranziția către un model de creștere regenerativă care redă planetei mai mult decât este necesar, creând în același timp multe mii de noi locuri de muncă verzi și cu înaltă calificare în zonele rurale și în producție. Industria cânepei este o afacere eficientă din punct de vedere al costurilor și responsabilă din punct de vedere social, care poate ajuta la atenuarea schimbărilor climatice, reprezentând o schimbare în sistemul nostru actual de modernizare la o economie circulară . Natura versatilă a cânepei reprezintă potențial piețe din aval de mai multe miliarde de euro, în special în fabricarea de biomateriale reutilizabile, reciclabile și compostabile.